GITARSANGEN

 

Fredag 25. februar 2022: GITARSANGEN – LITT PEDAGOGISK? HE, HE (Sang nr 177 – på 177 dager)

 

Gitar-sangen forteller om gitaren. Hva heter de forskjellige delene på gitaren? Vet du hvor stolen er? Hva heter strengene? Det kan du lære nå! Hva er forskjellen på gitarene? Hvor er sargen? Hvem er Jimmi Hendrix?
Alle musikklærere bør spille denne sangen til elevene sine. Så kan de få teksten i lekse – kanskje jeg lager en ferdig prøve ..

   HER ER GITARENE JEG BRUKER I 365-PROSJEKTET MITT

 

GITARSANGEN

En gitar er et fantastisk instrument

Med den kan du spille all slags musikk – for eksempel rock, pop viser og klassisk musikk – egentlig hva som helst

Den har 6 strenger og hver streng har et eget navn – den mørkeste og den lyseste heter E

Hvis du kan denne regla som jeg  skal lære deg nå, så kan du navnet på strengene: Enkelte Aper Digger Gitarer Hver Ettermiddag
EADGHE – EAGDHE ..

Gitaren er så kul – du må ønske deg til jul – så stiller du deg foran speilet med beina ut til siden – og gitaren så langt ned du klarer – det bli vanskelig å spille, men det ser såå tøft ut.  Blir det umulig, kan du spille bassgitar. Da spiller du bare en tone om gangen, men det er en annen historie…

Gitaren er nesten som et menneske – jeg bruker å snakke med gitaren min – og den snakker tilbake
Hei, Gitar har du det bra?

Gitaren har en kropp, en hals og et hode.

Strengene er festet i stemmeskruene på hodet – så rir de over sadelen, nedover halsen, over alle båndene .- de tynne jernbitene som går på tvers av halsen. Så kommer strengene ned på kroppen, den store delen av gitaren. Der sitter de fast på stolen – ha, ha de sitter på stolen.

Når strengene blir spilt på, rører de på seg, de vibrerer, og gir lyd
Strengene kan være av nylon, som et fiskesnøre, eller av metall. Det kan du høre på lyden! (eksempel)
På en nylonstrenger er det et lydhull midt på kroppen, under strengene, der lyden kommer ut.
Siden av gitaren kalles sargen. DEN ER DET MANGE SOM BRUKER SOM TROMME (eksempel)

Noen spiller elgitar. El betyr at gitaren er elektrisk – egentlig betyr det at den har mikrofon. Da går lyden fra strengene inn i mikrofonene ut gjennom en ledning – og så kommer lyden ut av en forsterker med høyttaler

Du kan spille solo-gitar – da er det du som bestemmer tonene (eksempel)
Ofte er gitaren i bakgrunnen – og fyller ut og lagen musikken fin (maj akk)

Gitaren er så kul – du må ønske deg til jul – så stiller du deg foran speilet med beina ut til siden – og gitaren så langt ned du klarer – det bli vanskelig å spille, men det ser såå tøft ut.

Mange mennesker lever av å være gitarister – da må de øve skikkelig mye

Noen som er kjempekjente er Jimi Henrix – han tente på gitaren sin på scenen. Tømte bensin på den og tente på. For en tulling! Han hadde den samme gitaren som meg, en Stratocaster. (Fender)

Eddie Van Halen spilte med begge hendene på halsen og laget skikkelig kule toner (tapping – hammer on/ pulloff)

Øystein Sunde fra Norge – er helten til Eric Clapton (som også er litt kjent). Øystein er kjempeflink til å plukke på strengene – kjempefort – og morsomt

Nei – nå er det på tide at du prøver å spille selv – da må du lære deg noen grep – hvis du kan to eller tre – da kan du faktisk spille utrolig mange sanger. Hurra for det!

Nå kan du masse om gitaren – hvis du skal bli god har jeg tre tips til deg
Tips en er øv masse – Tips to er øv masse – Tips tre: øv masse
Ha ha – Husk å behandle gitaren som en baby – ei lillesøster eller lillebror – du kommer til å bli skikkelig glad i den!

Du har en venn for livet – min gitar er 60 år gammel – og den er like god – Du har så masse bra foran deg. Lær deg å spille gitar!
LYKKE TIL!